Geschiedenis van Utrecht.

Utrecht heeft een lange en rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. In de eerste eeuw na Christus bouwden de Romeinen een castellum (fort) op de plaats waar nu het Domplein is. Hier kwamen verschillende belangrijke handelsroutes samen en ontwikkelde zich een nederzetting. Deze nederzetting groeide uit tot de stad Utrecht.

In de Middeleeuwen groeide Utrecht uit tot een belangrijke handelsstad. Het werd een bisschopsstad en de kathedraal (de huidige Domtoren) werd gebouwd. De stadsmuren en grachten werden aangelegd om de stad te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

In de zestiende eeuw kwam Utrecht in handen van de protestanten en werd de stad een belangrijk centrum van de Reformatie. Dit leidde tot een aantal conflicten met de katholieken in de stad en in 1580 werden alle katholieke kerken en kloosters gesloten.

In de Gouden Eeuw (17e eeuw) was Utrecht een bloeiende stad met een belangrijke universiteit en een bloeiende handel. Er werden veel prachtige gebouwen gebouwd, waaronder het stadhuis en vele kerken.

In de negentiende en twintigste eeuw veranderde Utrecht in een industriestad. De stad groeide snel en er werden veel nieuwe wijken gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Utrecht zwaar getroffen door bombardementen. Na de oorlog werd de stad herbouwd en groeide het uit tot de moderne stad die het vandaag de dag is.

Vandaag de dag is Utrecht een bruisende stad met een rijke geschiedenis. Het heeft nog steeds veel prachtige gebouwen uit verschillende tijdperken en is een belangrijk centrum van cultuur, wetenschap en economie. De geschiedenis van Utrecht is nog steeds zichtbaar in de oude binnenstad, waar je door smalle straatjes kunt wandelen en prachtige middeleeuwse gebouwen kunt bewonderen.

Utrecht werd meer dan 2000 jaar geleden gesticht.

Weinig mensen beseffen dat de stad Utrecht meer dan 2000 jaar geleden werd gesticht.

De Rijn liep toen dwars door ons mooie Utrecht. De Romeinen besloten de rivier te gebruiken als de noordgrens van hun rijk. Om de stadsgrens te verdedigen, werd er om de 10 kilometer een fort, ook wel kasteel genoemd. Utrecht groeide uit tot de hoofdstad van de Lage Landen: het telt negen kerken en zo’n dertig kloosters. In 1254 werd de eerste steen van de kathedraal van utrecht geplaatst. Deze is in gotische style gebouwd. Het werk was pas in 1517 voltooid. De kathedraal is een van de meest bekende. Al heeft Utrecht ook veel andere mooie kerken. Ik heb het hier over de Buurkerk. Dit is de oudste parochiekerk van Utrecht. 

Deze parochiekerken zijn voor gewone Utrechters. Ze gaan hier voor de mis, ze komen hier om te socializen en handel te drijven. Daarnaast is het de plek waar kinderen werden gedoopt, bruiloften worden gehouden en mensen werden begraven.

Buurkerk Utrecht

De Utrechtse Oudegracht

In 1122 kreeg de stad Utrecht stadsrechten en een verdedigingsmuur. Een gevolg hiervan was de aanleg van een vaarroute door de stad; de Oudegracht. Een kanaal dat verbonden was met de rivier de Vecht en de rivier de Vaartsche Rijn, en een veel grotere haven vormde die toegankelijk was via wegen aan beide zijden van het kanaal. Als onderdeel van het graafproces werd ook grond die op de oever van de rivier was geduwd, weggegooid. Hierdoor is de straat langs de gracht enkele meters hoger geworden.

De utrechtse werf kelders

Middeleeuwse Utrechtse kooplieden maakten slim gebruik van het hoogteverschil tussen het kanaalwater en de hoofdstraat om een ​​ingenieus havensysteem te ontwikkelen. De onderste aanlegsteiger is via een tunnel onder de straat direct verbonden met de berging van het grachtenpand. Op deze manier kunnen goederen gemakkelijk door het huis worden vervoerd.

Van wijn tot beddengoed, van groenten en granen tot vee: alles wordt hier verhandeld en opgeslagen. Aan het begin van de 20e eeuw werd de scheepvaart binnen Utrecht sterk beperkt en verdween de watersport. Toch zijn de cafés en restaurants langs het kanaal vandaag nog op de ouderwetse manier bevoorraad.

De domtoren van Utrecht

De Sint-Martinuskathedraal is een opvallende gotische kerk in de Nederlandse stad Utrecht. De kerk werd in 1254 gebouwd als voortzetting van de romaanse kathedraal van het rooms-katholieke bisdom Utrecht. Het was ook gewijd aan Sint Maarten, de patroonheilige van het bisdom. De Sint-Martinuskathedraal werd protestants in 1580. De Dom van Utrecht, of ‘Koepel van Utrecht’, is 112,32 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren van Nederland en het hoogste gebouw in Utrecht.

Voor de reorganisatie van de kerk in 1559 was de kathedraal de enige kathedraal in het noorden van Nederland, een gebied dat ongeveer in lijn lag met wat nu Nederland is. Tot de inhuldiging in de Haarlemse Sint-Baafskathedraal in 1898 was de kathedraal de enige kerk in Nederland die als kathedraal werd gebouwd.

Het koor, het transept en de toren van het kerkgebouw bestaan ​​nog steeds. Het onvoltooide schip stortte in bij een natuurramp in 1674. Hierdoor zijn de kathedraaltoren en de rest van de kathedraal van elkaar gescheiden. Het kathedraalcomplex omvat ook een kloostergang en een grote bijkantoorzaal (nu het Auditorium van de Universiteit van Utrecht), waar in 1579 de Unie van Utrecht werd ondertekend. De kapittelzaal van het kathedraalcomplex, gebouwd aan de westkant van het klooster, werd in de negentiende eeuw afgebroken.

Hoewel de overgang naar het protestantisme rond 1578-1580 resulteerde in een ontbrekend schip en ernstige schade, is de Utrechtse Kathedraal een van de belangrijkste gotische monumenten in Nederland. Het is ook een van de vroegste gotische gebouwen in Nederland, en het enige gebouw in het land, in een stijl die dicht bij de klassieke Franse gotiek ligt. De huidige kathedraal werd voorafgegaan door een Romaanse kathedraal.

Domtoren Utrecht